Tech

Felrobbant csillagról készült fotó

NOIRLab
NOIRLab

Szakértők egy csoportjának májusban sikerült megfigyelnie egy hatalmas csillag felrobbanását a Messier 101-ben, azaz a Szélkerék-galaxisban. Ezúttal egy felvételt is közöltek az objektumról – írja a Mashable.

A rendszer kozmológiai szempontból viszonylag közel, mintegy 21 millió fényévre fekszik. Az úgynevezett szupernóva-robbanás fénye még most is látható kisebb teleszkópokkal.

A kutatók a közelmúltban egy kifejezetten erős távcsővel, a hawaii Gemini North-szal vizsgálták meg az objektumot. A SN 2023ixf jelű szupernóva a Messier 101 egyik spirálkarjában fekszik.

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítványhoz tartozó NOIRLab szerint ez a legközelebbi szupernóva, amelyet az elmúlt öt évben felfedeztek, és a második szupernóva, amely a Messier 101-ben alakult ki az elmúlt 15 évben.

A NOIRLab által közölt fotó bal oldalán a szupernóvát a különösen ragyogó kék fény jelzi, a képen a rózsaszín csomók csillagképző régiók. A Messier 101 hatalmas, majdnem kétszer akkora átmérőjű, mint a Tejútrendszer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik