Tech

Áttörést hozhat a Parkinson-kór kezelésében ez a program

Getty Images
Getty Images

Hatalmas előrelépést jelenthet a Parkinson-kór diagnosztizálásában az az új algoritmus, amelyet ausztrál és amerikai kutatók fejlesztettek ki – írja az Interesting Engineering.

A Parkinson-kór egy olyan, sajnos igen gyakori dege­neratív idegrendszeri betegség, ami a tudomány mai állása szerint ugyan kezelhető, de nem gyógyítható. Éppen ezért rendkívül fontos a korai diagnosztizálás.

Az ACS Central Science című tudományos lapban közzétett publikáció szerint az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem, valamint az amerikai Bostoni Egyetem kutatói a mesterséges intelligenciát használták arra, hogy a betegek szervezetében található, a kórhoz kapcsolódó biomarkereket detektálják.

A Crank-MS (Classification and Ranking Analysis using Neural network geners Knowledge from Mass Spectrometry) elnevezésű gépi tanulási program olyan emberek vérmintáit vizsgált meg, akik közül 39 embernél később kialakult a Parkinson-kór.

A kutatók a metabolitok (az anyagcsere közbenső- vagy végtermékei) különböző egyedi kombinációit vizsgálták, amelyek potenciális jelei lehetnek a betegség kialakulásának. A technológia az állítások szerint 96 százalékos pontossággal működik – írja a hvg.

Az eredményeik azért is fontosak, mert jelenleg a Parkinson-kórt csak olyan tünetek megfigyelésével lehet diagnosztizálni, mint a kéz remegése. Ha nem genetikailag öröklött megbetegedésről van szó, a vérvizsgálatokkal nem lehet kimutatni azt. Az olyan tünetek azonban, mint az alvászavar vagy az apátia már jóval a motoros tünetek előtt megjelennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik