Tech

Itt a trükk, amivel gyorsan tárhelyet szabadíthat fel a Gmailben

Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP
Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

Ha napi szinten használja a Gmail szolgáltatását, bizonyára találkozott már olyan értesítéssel, amely arra figyelmezteti, hamarosan elfogy a tárhelye, így elveszítheti az e-mailek küldésének és fogadásának, valamint a fájlok feltöltésének lehetőségét. Ez azért van, mert az ingyenesen elérhető 15 gigabájt tárhely megoszlik a Google Drive, a Google Fotók és a Gmail között – írja a SlashGear.

Néhány egyszerű megoldással ugyanakkor megoldható, hogy ráfizetés nélkül szabadítsunk fel tárhelyt. Elsőként érdemes időközönként ránézni a kukában és a Spamben hagyott üzenetekre, ugyanis amennyiben nem törli ezeket véglegesen, továbbra is helyet foglalnak majd. Gyakori hiba az is, hogy a csatolmánnyal érkező leveleket nem szelektálják rendszeresen – így az itt lévő fotók és videók is fölöslegesen veszik el a helyet.

A nagyméretű csatolmánnyal bíró üzenetek kiszűréséhez a felhasználói felület tetején elhelyezkedő keresési menübe írja be az alábbi kifejezést: “has:attachment larger:10M”. Ennek eredményeképpen megjelenik az összes olyan e-mail, amely jelenleg még a beérkezett üzenetek között van, és amelynek a fájlmellékletei legalább 10 megabájt méretűek.

Ha ennél is nagyobb fájlt keresne, a kódban szereplő szám tetszés szerint módosítható.

Hogy átlássuk a tárhelyünket, érdemes webböngészőben megnyitni az alábbi linket: https://one.google.com/storage/management címet. Itt javaslatokat lát majd arra, milyen elemeket törölhet a Gmailből, a Google Drive-ból és a Google Fotókból, úgy hogy semmi fontos ne vesszen el. Végül a Google Drive-on és a Google Fotókon egyenként is felszabadíthatja a szükséges helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik