Tech

A Meta azzal fenyegetőzik, hogy letiltja Facebookon a híreket

BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A Meta azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben Kaliforniában elfogadják azt a törvényjavaslatot, mely szerint a közösségi médiaszolgáltató felületén megjelenő hírek után fizetni kellene a hírügynökségeknek, letiltja a hírszolgáltatást a felületéről az államban – írja a Washington Post.

Az elmúlt hetekben több amerikai médiaszolgáltatóról is kiderült, hogy gazdasági nehézségekkel küszködik. Az újvonalas hírszolgáltatás egyik zászlóshajója, a BuzzFeed kénytelen volt lehúzni emiatt a rolót, de még az NPR, valamint a CNN is elbocsátásokat hajtott végre. Éppen ezért felerősödött az a hang, hogy a közösségi médiumok is fizessenek a felületeiken megjelenő hírekért.

A Mark Zuckerberg tulajdonában lévő közösségi médiaóriás azonban szerdán közölte, hogy amennyiben a kaliforniai újságírás megőrzéséről szóló törvényt elfogadják, a vállalat kénytelen lesz kivonni a híreket a Facebookról és az Instagramról az államban.

A techcég jelezte, nem hajlandók kifizetni a törvényjavaslat által előírt felhasználási díjat.

Buffy Wicks, Kalifornia állam egyik demokrata képviselője, a javaslat támogatója elmondta, ez csupán egy fenyegetési taktika a Meta részéről, melyet minden országban bevetettek eddig, ahol felmerült a médiafelhasználási díj bevezetése. A képviselő szerint felháborító, hogy a világ egyik legvagyonosabb vállalata inkább elhallgattatná az újságírókat, minthogy valamiféle szabályozásnak eleget tegyen.

Az elmúlt években a Meta egyébként tényleg többször fenyegetőzött azzal, hogy kivonja a híreket a platformjairól. Ez egy ausztrál és a kanadai törvényjavaslat esetében is felmerült. Kanadában egyelőre nem döntöttek az ügyben, az ausztrál bíróság azonban kimondta, a Metának és a Google-nek is fizetnie kell a hírekért. A két vállalat együttesen becslések szerint évente 130 millió dollárt irányított át a hírszolgáltatóknak azóta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik