Getty Images
Tech

Jobb válaszokat adhat a ChatGPT egy orvosnál?

A ChatGPT megjelenése óta népszerűvé vált a kísérlet, mely során bizonyos szakma képviselőit versenyeztetik a mesterséges intelligenciával. Gyógyítás terén még egyértelmű, hogy az orvosok jobb diagnózist állítanak fel, azonban a Kaliforniai Egyetem friss tanulmánya szerint a gépek sokszor empatikusabb válaszadásra képesek, mint az orvosi végzettséggel bíró szakemberek – írja a Science Alert.

A kutatók az AskDocs nevű nyilvános Reddit-oldalra feltöltött kérdéseket vették alapul, amelyek között olyan kérdések szerepelnek, mint például hogy mennyire veszélyes lenyelni egy fogpiszkálót. Végül 195 ehhez hasonló kérdés gyűlt össze, amelyekre orvosok és az OpenAI fejlesztése is válaszolt, melyeket egy moderátor rendszerezett.

Az orvosi diplomával bíró, elismert szakemberekből álló döntőbizottság végül az esetek 79 százalékában a chatbot válaszait részesítette előnyben.

Az indoklás szerint jobb minőségű információ és empatikusabb nyelvezet jött szembe, amikor nem az orvosok válaszait olvasták. A feleleteket szakmai pontosság, illetve empátiaszint szerint is rendszerezték. Az eredmények szerint nagyjából négyszer több chatbot által generált válasz került a legmagasabb minőségi kategóriába, empátia terén pedig több mint 10-szeres volt ez az arány, szintén a chatbot javára. Érdemes emellett megjegyezni, hogy a chatbotok válasza átlagosan négyszer hosszabb volt, mint amit az orvosok reakciója.

Anthony Cohn, az angliai Leedsi Egyetem automatizált gondolkodással foglalkozó professzora szerint ugyanakkor nem lehet egy az egyben kiváltani az orvosokat, még az internetes fórumokon sem. Az MI jelenleg gyakran mutatja hallucináció jeleit, így a kutató szerint elengedhetetlen, hogy minden választ egy egészségügyi szakember ellenőrizzen.

Ajánlott videó