Tech

Katonai kémműholdat bocsát fel Észak-Korea

Getty Images
Getty Images

Észak-Korea hivatalosan is bejelentette, hogy júniusban felbocsátja első katonai kémműholdját, amellyel az amerikai-dél-koreai szövetség térségbeli tevékenységét kívánja nyomon követni – írja az AP News.

A jelentés szerint a kilövés röppályája várhatóan a Sárga- és a Kelet-kínai-tenger felett halad majd el, ahol Japán délnyugati régiója fekszik. Ez nem véletlen, ugyanis ezen a területen található az Egyesült Államok seregének támaszpontja is, ahol több ezer katona állomásozik. A hivatalos bejelentés egy nappal azután érkezett, hogy Japán reagált az indításról szóló pletykákra.

Japán jelezte, hogy amennyiben a műhold, vagy a kilövésből származó törmelék belép a légterébe, azonnal lelövik a műholdat.

További problémát jelent a kilövés kapcsán, hogy az országnak mindenképpen olyan meghajtási technológiát kellene használnia, amely közel áll a ballisztikus rakétákban használt rendszerhez. Ezt a technológiát azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsa betiltotta, teszi hozzá az Interesting Engineering.

Phenjan a kémműholddal azt reméli, hogy valós idejű és megbízható információkat gyűjthet a térségben zajló csapatmozgásokról. A külföldi szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy az észak-koreai technológia elég fejlett lenne ehhez. Véleményük szerint a korábbi észak-koreai műholdindítások nem küldtek vissza képeket az országba, így az új kémműhold sem lesz képes nagy felbontású képeket készíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik