Tech

Tizenkét év kerekesszék után újra jár egy férfi

EPFL / AFP
EPFL / AFP

Elektronikus agyi implantátumoknak köszönhetően ma már újra képes járni egy lebénult férfi – írja a Guardian.

A hollandiai Gert-Jan Oskam egy tizenkét évvel korábbi biciklibalesetben szerzett súlyos sérüléseket. 2021 júliusában azonban egy kísérleti műtétet hajtottak végre a férfin, amit Jocelyn Bloch, a Lausanne-i Egyetem idegsebésze végzett. Itt két kör alakú, öt centiméter átmérőjű lyukat vágtak a férfi koponyájának mindkét oldalán, az agynak a mozgás irányításában részt vevő területei felett.

Ezt követően két korong alakú implantátumot helyeztek be, amelyek vezeték nélkül továbbítják az agyi elektromos jeleket – a férfi szándékait – a fején lévő sisakhoz rögzített két érzékelőhöz. A svájci csapat egy algoritmust is kifejlesztett, amely ezeket a jeleket lefordítja a lábizmok mozgatására szolgáló utasításokká egy második implantátumon keresztül, amelyet az alany gerincvelője körül helyeztek el, és amelyet Bloch professzor a járásért felelős idegvégződésekhez kapcsolt, teszi hozzá az MTI.

Bár az orvosi megoldás egyelőre kísérleti szakaszban van, az eddigi eredmények magukért beszélnek: a férfi néhány hetes edzés után járókeret segítségével képes volt felállni és járni.

Grégoire Courtine, a kutatás vezetője szerint biztató, hogy betege 10 évvel a balesete után is képes volt regenerálódni. Ez azt jelentheti, hogy ha valaki a balesete után néhány nappal megkapja az implantátumot, a gyógyulásnak hatalmas az esélye.

Azonban fontos kiemelni, hogy a gerincimplantátumok és ez az új rendszer nem használható folyamatosan. Ehelyett a betegek a felépülés részeként hetente néhányszor egy-egy órán át trenírozzák vele izmaikat. A begyakorolt mozgások bizonyos szinten a rendszer kikapcsolása után is fennmaradnak, ami a sérült idegek regenerálódására utalhat.

A Nature című folyóiratban ismertetett fejlesztés még mindig az alapkutatás stádiumában van, és több év választja el attól, hogy elérhetővé váljon a lebénult betegek számára. A svájci kutatók ugyanakkor azon dolgoznak, hogy a fejlesztés mielőbb eljusson a laboratóriumból a klinikákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik