Tech

Kétmilliárdért kelt el az utolsó kínai császár órája

Philips
Philips

Egy telefonon licitáló hongkongi gyűjtő 6,2 millió dollárért (több mint 2,16 milliárd forintért) vásárolta meg azt a ritkaságnak számító Patek Philippe órát, amely egykor Pu Ji, Kína utolsó császára tulajdonában állt – írja az MTI.

A Phillips Asia aukciósház vezetője elmondta, hogy ilyen magas árat császári karóráért még soha nem ajánlottak korábbi liciteken. A szóban forgó karóra a Patek Philippe svájci luxusóragyártó Reference 96 Quantieme Lune modellje, amelyből csak nyolc darab létezik a világon. Pu Ji orosz tolmácsának ajándékozta oda az órát abban az időben, amikor a második világháború után börtönben tartották fogva a Szovjetunióban 1945 és 1950 között.

Forrest Anderson / Getty Images

Az aukciósház eredetileg úgy becsülte, hárommillió dollárért kelhet el, a végső ár ennek végül kétszerese lett. Tájékoztatásuk szerint hároméves kutatás előzte meg az árverést, az aukciósház szakértői történészekkel, óraszakértőkkel, újságírókkal és tudósokkal együttműködve nyomozták ki a karóra történetét és bizonyosodtak meg arról, hogy valóban az egykoron Pu Ji tulajdonában álló darabról van szó.

Korábban elárverezték már az utolsó etióp császár karórája is: Hailé Szelasszié Patek Philippe-je 2017-ben 2,9 millió dollárt ért meg egy gyűjtőnek. Ugyanabban az évben Bao Dai, Vietnam utolsó császárának Rolexét ötmillió dollárért sikerült eladnia egy aukciósháznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik