Tech

Azonnal törölje ezeket a veszélyes alkalmazásokat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Google és az Apple alkalmazásboltjában is több olyan alkalmazásra bukkant a Sophos kibervédelmi cég, amelyek legitim, ChatGPT-alapú chatbotoknak álcázzák magukat, azonban túlfizetésre veszik rá a felhasználókat.

A cég jelentése szerint az appok ingyenes verziói közel nulla funkcionalitással bírnak, ami arra kényszeríti a gyanútlan felhasználókat, hogy regisztráljanak egy olyan előfizetésre, amely évente több száz dollárba kerülhet. Az ilyen típusú csaló alkalmazások (fleeceware-ek) gyakran addig bombázzák hirdetésekkel a felhasználókat, amíg azok regisztrálnak egy előfizetésre.

A csalók arra alapoznak, hogy a felhasználók nem fognak figyelni a költségekre vagy egyszerűen elfelejtik, hogy rendelkeznek előfizetéssel. A programok emellett kifejezetten úgy lettek megtervezve, hogy az ingyenes próbaidőszak lejárta után ne legyen sok hasznuk, így a felhasználók sokszor anélkül törlik az alkalmazást, hogy észrevennék, továbbra is fizetniük kell érte havonta vagy hetente.

A cég ezeket az appokat vizsgálta:

  • Chat GBT,
  • GAl Assistant,
  • Al Chat GBT – Open Chatbot App,
  • Al Chat – Chatbot Al Assistant,
  • Genie AI Chatbot,
  • Al Chatbot – Open Chat Writer

A jelentésben megjegyezték: az alkalmazások gyakran rosszul vannak megírva, így azok működése gyakran még azután sem ideális, hogy a felhasználók a fizetős verzióra váltanak. Az alkalmazásboltokban mesterségesen javítják az értékeléseiket hamis véleményekkel,  állandó kérdéseikkel pedig arra késztetik a felhasználókat, hogy még a használatba vétel vagy az ingyenes próbaidőszak vége előtt értékeljék azt.

Érdemes arra is figyelni, hogy a fleeceware app törlése nem érvényteleníti az előfizetést, ezért az érintetteknek érdemes követniük az App Store vagy a Google Play áruház leiratkozási útmutatóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik