Tech

Álhír terjed a Pentagon felrobbanásáról

Getty Images
Getty Images

Hétfőn széles körben terjedt az interneten egy fotó, ami arról árulkodott, hogy robbanás történt az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelyén, a Pentagonnál. Az álhíreket hitelesített Twitter-fiókok osztották meg, és később az orosz RT híroldal és az indiai Republic TV is tovább osztotta, azt sugallva, hogy a Fehér Házban is aktív vészhelyzet van kialakulóban. Később azonban kiderült, hogy semmi nem igaz azokból – írja a Gizmodo.

A fake news-t terjesztő fiókok között volt legalább egy, amelyik az elismert gazdasági szaklap, a Bloomberg nevével élt vissza. Bár később az oldalt törölték, az eset rávilágít arra, mekkora problémát jelent, hogy Elon Musk hatalomátvétele után bármely fiók hitelesítést kaphat néhány dollár befizetése után.

A közösségi oldalon felkapott keresőszó lett hétfőn este a Pentagon kifejezés, és bár ennek nagy része a hír cáfolata volt, rengetegen terjesztették továbbra is a robbanás hírét. A helyzet olyannyira elfajult, hogy a virginiai hatóságoknak is közbe kellett lépnie, és hivatalos közleményben cáfolni a robbanás hírét. Emellett a Pentagon Force Protection Agency és az arlingtoni tűzoltóság is cáfolta az álhírt.

Az Insider szerint a hírek rövid időre az amerikai tőzsdén is gondokat okoztak: a részvények értéke beesett, igaz, gyorsan helyre is állt. Az épület mellett gomolygó füstfelhőt ábrázoló fotókról egyelőre nem bizonyosodott be hivatalosan, hogy a mesterséges intelligencia hozta létre, azonban a Gizmodo szerint a fotón szereplő furcsaságok megfelelnek az MI által gyakran produkált hallucinációs jelenségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik