Tech

Emberi életeket menthet a Google újítása

Getty Images
Getty Images

Az árvizek évente több mint 250 millió embert érintenek világszerte, és mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági kárt okoznak. A Google ezért 2018-ban elindította az árvíz-előrejelző rendszerét Indiában, majd fokozatosan egyre több országra terjesztette ki a hozzáférést. A mai nappal további 60 országgal bővül ez a lista, melynek részeként a Google Magyarországon is bemutatja árvíz-előrejelző felületét – jelentette be a technológiai óriásvállalat csütörtökön.

A kormányok, segélyszervezetek és magánszemélyek ezekben a régiókban mostantól akár már hét nappal korábban hozzáférhetnek a kritikus információkhoz. A Flood Hubnak nevezett platformnak köszönhetően pedig felkészülhetnek az árvizekre és alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez. A felület 460 millió ember által lakott területen jeleníti meg a folyóvízi árvizek előrejelzéseit, megmutatva, hogy azok mikor és hol fognak bekövetkezni.

A felület most már olyan régiókat is érint, ahol a lakosság a legnagyobb szálakban van kitéve árvízveszélynek, ilyen például Hollandia, Vietnám, Mianmar, Laosz és Kambodzsa. Emellett olyan országokat is tartalmaz, ahol jellemzőek a szélsőségesebb időjárási viszonyok, mint amilyen Európában Belgium, Spanyolország és Németország, vagy a közép-amerikai Nicaraguában, Hondurasban és Guatemalában.

A Google jelenleg azon dolgozik, hogy tovább bővítse az árvíz-előrejelző riasztásokat a keresőjében és a Google Térkép felületén.

A rendszer mesterséges intelligencia és gépi tanulási előrejelző modellekre hagyatkozik. Ezek nyilvánosan elérhető adatokat, például időjárás-előrejelzéseket és műholdképeket dolgoznak fel. A technológia ezután két modellt kombinál: a hidrológiai modellt, amely egy folyóban áramló víz mennyiségét jelzi előre, valamint a belvíz modellt, amely megjósolja, hogy mely területek lesznek érintettek, illetve milyen mély lesz a víz.

A vállalat offline is próbál segíteni az árvizeknek kitett, de a riasztásokhoz közvetlenül nem hozzáférő közösségeknek, így különböző önkéntes szervezetekkel is együttműködik a hatékony mentési munkálatok végett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik