Tech

Már a vásárlásnál vírusos lehet több millió okostelefon és tévé

Getty Images
Getty Images

Előre telepített, rosszindulatú szoftverek lehetnek több millió androidos eszközön – írja a Bleeping Computer két friss kibervédelmi jelentés alapján. A kutatók szerint 9 millió okostelefon, okostévé, illetve TV-box lehet érintett, a kártevő pedig mintegy 15 alkalmazásban lelhető fel.

A Lemon Group csoport Guerilla programja egy olyan hátsó ajtót nyit meg a készülékekben, amely által a kütyük egy távoli kiszolgálóval kommunikálnak. A rendszer adatokat gyűjt a felhasználókról, amelyeket későbbi frissítések formájában hirdetőknek értékesítenek. Ezen kívül a kártevő reklámalkalmazásokat is telepíthet, amelyek gyengítik az akkumulátor teljesítményét, élettartamát, illetve ronthatják a felhasználói élményt is.

A jelentés szerint a program a Facebook és a WhatsApp, valamint egyéb alkalmazások által küldött egyszeri jelszavakat és az azokban zajló munkameneteket is képes eltéríteni.

A Trend Micro kibervédelmi cég jelentése szerint a fertőzés 180 ország 9 millió eszközén okoz biztosan problémát, a valós szám azonban ennél is több lehet. A legtöbb fertőzött mobilt az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indonéziában, Thaiföldön és Oroszországban találták.

Az érintett márkákról nem közöltek részletes információkat, egyelőre mindössze annyit tudni, hogy magasabb kategóriás Android-eszközök és Apple-mobilok fertőzöttségéről nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik