Tech

Így még sosem láthattuk a Titanicot

Woods Hole Oceanographic Institution / AFP
Woods Hole Oceanographic Institution / AFP

Lenyűgöző részletességű, háromdimenziós rekonstrukció készült a Titanic roncsáról – írja a The Guardian. A modell úgy mutatja meg a nagyjából 4000 méteres mélységben nyugvó hajót, mintha nem lenne körülötte víz.

A digitális másolat elkészítése két okból is fontos.

Egyrészt a roncs homályos vízben fekszik, ezért nehéz egyben tanulmányozni, másrészt a mikrobák folyamatosan pusztítják, tehát érdemes ily módon megőrizni az utókor számára.

Parks Stephenson Titanic-szakértő szerint az új felvételek olyan új törvényszéki bizonyítékokat szolgáltatnak, amelyek átírhatják a süllyedésről kialakított képet. „Eleget láttam a Titanic tanulmányozásával töltött éveim során ahhoz, hogy gyanús legyen az a narratíva, amelyhez az elmúlt évszázadban hozzászoktunk” – emelte ki a BBC Radio 4-nek a kutató.

Stephenson megkérdőjelezi, hogy a Titanic a jobb oldalán ütközött a jéghegynek, ahogyan azt széles körben feltételezik. Mint hozzátette, az elmúlt években egyre több lett a bizonyíték arra, hogy a hajó valójában ráfutott a jéghegy egyik, víz alá merült részére. Ez a forgatókönyv merült fel először magyarázatként 1912 áprilisában is.

A digitális modell alátámaszthatja ezt a feltételezést. A roncsot ábrázoló képeket a Magellan mélytengeri feltérképező cég, valamint a munkáról dokumentumfilmet készítő Atlantic Productions rögzítette 2022 nyarán.

A roncsot 1985-ben fedezték fel, a hajó két fő darabja egymástól 600 méterre található. Noha a maradványokat régóta elemzik, ennyire teljes képet még nem alkottak róla.

A szakemberek a megfigyeléshez két robotizált merülőt használtak. A 200 órán át tartó adatgyűjtés során nagyjából 700 ezer fotót készítettek minden szögből, ezek alapján pedig létrehozták a hihetetlen részletességű modellt. A digitális másolat annyira pontos, hogy még a környéken fekvő tárgyak, így pezsgős üvegek, szobrok és cipők is kivehetőek rajta.

A Titanic 1912-ben süllyedt el, miközben Southamptonból New York irányába tartott. A fedélzetén utazó több mint 2200 emberből 1500 vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik