Tech

Különös szuperföldre bukkantak a közelben

Egy új tanulmány alapján egy különös szuperföldre bukkantak a NASA TESS űreszközének köszönhetően – írja a Phys.org. A TOI-244 b jelű égitest egy Naprendszeren kívüli bolygó, egy úgynevezett exobolygó, amelynek igen szokatlan a sűrűsége.

A TESS a Nap közelében található 200 ezer legfényesebb csillagot vizsgálva keresi az exobolygókat. Eddig mintegy 6600 lehetséges égitestet fedezett fel, amelyek közül 331 létezését sikerült igazolni.

Amadeo Castro-González, a Spanyol Asztrobiológiai Központ munkatársa és kollégái egy közeli, fényes M típusú törpénél, a TOI-244-nél bizonyították egy újabb objektum jelenlétét a chilei Very Large Telescope (VLT) segítségével. A TOI-244 b egy úgynevezett szuperföld, ezen égitestek a Földnél nagyobb, de a Neptunusznál kisebb tömegűek.

dottedhippo / Getty Images

Az új objektum 7,4 nap alatt kerüli meg csillagát, és ahhoz igen közel, 0,056 csillagászati egységre fekszik.

A bolygó 1,52 földsugarú és 2,68 földtömegű, ami azt jelenti, hogy sűrűsége meglehetősen kicsi a többi szuperföldhöz képest.

Az eredmények arra utalnak, hogy a TOI-244 b vasból és szilikátokból áll, méghozzá a földihez hasonló arányban, a sűrűség ugyanakkor alacsonyabb, mintha bolygónkéhoz hasonló lenne az összetétele. A kutatók azt gyanítják, hogy az alacsony sűrűség hátterében az állhat, hogy rengeteg illékony anyag van jelen az égitesten.

A csapat abban bízik, hogy a bolygó további megfigyelésével jobban megérthetik jellemzőit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik