Tech

Kipróbáltuk a részben 3D-s nyomatással készült új olasz városi elektromos kisautót, a YOYO -t

24.hu
24.hu
Egy izgalmas autós versennyel debütált Magyarországon a kisautó: Janklovics Péter, Nagy Ervin, Szabó Erika, Rubint Rella és Katz Dávid mérték össze „tudásukat” egy akadálypályán.

Meghódítaná a magyar nagyvárosokat a XEV YOYO villanyautó

A nagyvárosi közlekedésre kínál környezetbarát alternatívát a YOYO, az olasz hátterű, tisztán elektromos városi kisautó, amit részben 3D-s nyomatással készítettek. Az olasz XEV Cars cég által forgalmazott kétszemélyes, mindössze 2,5 méter hosszú és kevesebb mint 4 méteres fordulási körű autóból a hazai forgalmazó Royal-Kert Kft. az évtized második felében több ezer darabszámos értékesítéssel tervez.

Egy akadálypályán kipróbáltuk többek közt a parkolást és a szlalomozást is kisautóval. Rubint Rella ült be Katz Dávid mellé az anyósülésre.

Az első YOYO 2021-ben állt forgalomba Torinóban, és Olaszországban már a közösségi autómegosztók kínálatában is megjelent. Mi több, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban már akkumulátorcserélő állomások is létesültek, ahol percek alatt kicserélhető a három, 25 kilós akkumáltortelep.

A minimális költségekkel fenntartható autó 10,3 kWh-s akkumulátorral rendelkezik. Az otthoni vagy utcai töltéssel az átlagos töltési idő 3,5 óra, de a technológia lehetővé teszi az 5 perces akkumulátor cserét, ami jelenleg az autómegosztók által élvezhető előny. A maximális teljesítménye 11 kilowatt, a végsebessége pedig 90 km/h, ami lehetővé teszi a szabályos közlekedést az ország bármelyik közútján. A jármű töltése otthoni körülmények között, 100 km-re vetítve körülbelül 700 forintba kerül (nem kalkulálva az ennél jóval kedvezőbb, támogatott villany árszabással).

A YOYO a mai kor elvárásainak megfelelően LED világítással, klímával, elektromos fűtéssel, panorámatetővel, elektromos ablak- és tükörállítással rendelkezik és kulcs nélkül nyitható. Csomagtere pedig méretét meghazudtolóan nagy, 180 literes, így nagyobb csomagok is bőven elférnek benne. Egyedi megjelenése és megkapó színvariációi díjnyertes olasz dizájnerek munkájának köszönhetőek.

Olvasói sztorik