Tech

Bill Gates szerint nem szabad túl sokat dolgozni

Bill Gates egy, az Észak-Arizonai Egyetem (NAU) végzős hallgatóinak előadott beszédében azt mondta, csak idősebb korában, apaként jött rá, hogy az élet a munkánál többről szól – írja az Insider. „Amikor olyan idős voltam, mint ti, nem hittem a vakációzásban. Nem hittem a hétvégékben. Mindenkit arra kényszerítettem magam körül, hogy nagyon sokáig dolgozzon” – elevenítette fel.

A világhírű milliárdos három szemeszter után hagyta ott a Harvard Egyetemet, hogy elindítsa a Microsoftot. A NAU-n megtartott beszédében elmondta: cége kezdeti időszakában nem értette meg a munka és a magánélet egyensúlyának fontosságát. Ekkoriban még az irodája parkolóra néző ablakából figyelte, hogy melyik alkalmazott indul haza korán vagy későn a munkából.

Gates arra kérte a hallgatókat, ne várjanak annyit, mint ő, mire megtanulják a fenti leckét.

„Szánj időt a kapcsolataid ápolására, a sikereid megünneplésére és a veszteségeidből való kilábalásra. Tarts szünetet, amikor szükséged van rá. Vegyed lazán a környezetében lévő embereket, amikor nekik is szükségük van erre” – mondta.

A milliárdos már korábban is beszélt róla, hogy régen nagyon magasak voltak az elvárásai, amikor alkalmazottai munkamoráljáról volt szó. Utólag úgy vélekedik, hogy bár a keménység esetenként segített, néha túlzás volt.

ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Beszédében Gates azt is tanácsolta a végzősöknek, hogy életük során szánjanak időt döntéseik újraértékelésére, és legyenek hajlandóak tovább tanulni az osztálytermen kívül is. „Valószínűleg nagy nyomást érzel most, hogy a karrieredet illetően helyes döntéseket hozzál. Úgy érezheted, hogy ezek a döntések véglegesek. De nem azok” – emelte ki, hozzátéve, hogy nem muszáj tíz év múlva is azzal foglalkozni, amivel az ember holnap fog.

A vállalkozó arra is kitért, hogy a hallgatók támaszkodjanak a barátságaikra, és dolgozzanak olyan projekteken, amelyek fontos problémákat oldanak meg. Ilyen problémák többek között az éghajlatváltozás vagy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos előítéletek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik