Tech

Sokkal környezetszennyezőbb a műhús, mint az igazi

Getty Images
Getty Images

Rengetegen a mesterséges hústermékekben látják az élelmiszeripar jövőjét. Egy friss kutatás szerint azonban a laboratóriumban létrehozott termékek tömeges előállítása a jelenlegi technológia mellett sokkal károsabb lehet a környezetre, mint a valódi marhahús – írja az IFLScience.

Az állati sejt alapú húst (ACBM) napjainkban kis mennyiségben állítják csak elő, azt is gazdasági veszteséggel. A kutatók jelezték, bár dollármilliárdokat vonzott már be ez az iparág, egyelőre közel sem olyan megtérülő üzlet ez, mint azt sokan gondolják. Az igaz, hogy a laboratóriumi hússal ki lehet küszöbölni a szarvasmarha-tenyésztés föld- és vízigényét, viszont

az előzetes értékelésekben túl optimista számokat társítottak a laboratóriumi kutatások és az azt követő termelés szén-dioxid-kibocsátásához.

A kutatók becslése szerint jelenleg az ACBM-termékek minden egyes kilogrammja 246-1508 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Ezen adatok alapján számításaik szerint a tenyésztett hús globális felmelegedési potenciálja minimum négyszer, de inkább 25-ször nagyobb, mint a kiskereskedelmi marhahúsé. Ennek legnagyobb része a hús növekedéséhez szükséges közeg tisztításához kapcsolódik.

A kutatók arra számítanak, hogy a közeljövőben az ACBM-termékek környezeti hatása valószínűleg nagyságrendekkel nagyobb marad, mint a marhahústermelésé. Hozzátették: a magasabb endotoxinszintet toleráló sejtvonalak kifejlesztése azonban csökkentheti az energiaigényes tisztítási folyamatok szükségességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik