Tech

Bitang erős a Google első hajtogatható mobilja

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES via AFP
JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES via AFP

Rengeteg új kütyüről rántotta le a leplet szerdán a Google az éves nagyszabású rendezvényén. Hivatalosan is bemutatták a cég régóta rebesgetett első, hajlítható kijelzővel bíró mobilját, valamint egy középkategóriás Pixel mobil és egy tablet is debütált a rendezvényen.

Pixel Fold

A Samsung sokáig szinte egyedül volt a hajtogatható kijelzős mobilok piacán, azonban az elmúlt években több kínai gyártó is bemutatta saját fejlesztését. Most pedig a Google is bemutathatja, mire képes ezen a területen. A Pixel Foldról szóló korábbi pletykák nagyjából beigazolódtak: belül egy 7,6 hüvelykes, 120 Hz-es OLED-képernyő lesz, amelyet összecsukva egy 5,8 hüvelykes, hasonló képességekkel bíró kijelzővel találjuk majd szembe magunkat.

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES via AFP

A készülék IPX8 tanúsítványt kapott, ami azt jelenti, másfél méteres mélységig vízálló. A mobil zárt állapotban 12 mm, nyitott állapotban pedig 6 mm vastag, ami azt jelzi, itt már nincs olyan rés a zsanérnál, mint a Samsung készülékein. Az összecsukásnál kulcsfontosságú elemet ráadásul több szögbe is beállíthatjuk majd. A Fold kamerarendszerét a Google „a legjobb hajtogatható mobilos kamerának” nevezte: három egység kap helyet a hátlapon, a főkamerán pedig 5x optikai zoom is lesz.

A minőséget azonban meg kell fizetni, a készülék eredeti ára 750 ezer forint körül alakul majd.

Pixel 7a és Tablet

A Google középkategóriás okostelefonját méretes, 6,1 hüvelykes OLED-képernyővel szerelték fel, amely most sem kapta meg a 120Hz-es képfrissítést, ehelyett 90 Hz-el kell beérnie a felhasználóknak. A Pixel 7a felújított kettős kamerarendszert kapott, amely a cég szerint 72 százalékkal nagyobb érzékelővel rendelkezik. Ennek köszönhetően a gyártó ígérete szerint a hosszú expozíciós idő, valamint a gyorsabb, gyenge fényviszonyok között fotókkal sem lesz probléma.

A 21 százalékban újrahasznosított anyagból készült mobil 449 dolláros (nagyjából 150 ezer forintos) áron mutatkozik be Amerikában. Ezért 128 GB tárhelyet, 8 GB RAM-ot és ugyanazt a Tensor G2 chipet kapjuk meg, mint amivel a Google tavaly októberi csúcsmodellje, a Pixel 7 Pro is bír, írja a Guardian.

Hét év után pedig új táblagépet is villantott a gyártó. A Pixel Tablet egy olyan otthoni eszköz lesz, amelyet egy hangszóróval felszerelt, vezeték nélküli töltést biztosító dokkolóra helyezve intelligens kijelzőként is használhatunk az otthonunkban. A 11 hüvelykes kijelzővel, négy hangszóróval ellátott készülék június 20-tól lesz megrendelhető, az ára pedig 250-260 ezer forint körül alakul majd, amely már magába foglalja a dokkolót is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik