Tech

Teljesen megváltozik a Google keresője

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Google szerdán megtartotta nagyszabású rendezvényét, a Google I/O-t, melynek keretében a technológiai óriás több fontos fejlesztésről is lerántotta a leplet. A legfontosabb talán, hogy a Binghez hasonlóan a Google-t is felszerelik generatív mesterséges intelligenciás megoldásokkal – írja a Verge.

Liz Reid, a Google keresésért felelős alelnöke a rendezvényén demonstrálta mit is jelent ez. A keresősávba egy kérdést pötyögött be, amelyre válaszul megjelent a keresési eredmények szokásos listája. Az AI Snapshotnak nevezett extra funkció, amelyet a vállalat új, nagy nyelvi modellje, a PaLM 2 hajt, ezt követően néhány oldal információiból szemezgetve készített egy összefoglalót, amely megválaszolja az általunk feltett kérdést, mindezt linkekkel alátámasztva.

Itt azonban még nincs vége: a program mondatokra bontva is tud linkeket adni nekünk az általa használt forrásokhoz, ha tovább keresgélnénk.

A Google természetesen a vásárlási célú keresésekben is beveti a mesterséges intelligenciát: az általunk keresett eszközök mellett részletes termékismertetők jelennek majd meg, pár kattintással pedig ár alapján is tudunk majd szűrni, valamint azt is leírja a Google, mire érdemes kiemelt figyelmet fordítani egyes termékek beszerzésekor.

A most bejelentett módosítások egyelőre csak kísérleti jelleggel futnak: ahhoz, hogy a felhasználók hozzáférjenek az új funkciókhoz, be kell jelentkezniük a várólistára az úgynevezett Search Generative Experience (röviden SGE) nevű új felületre, amely a szintén új Search Labs funkció része. A fejlesztők jelezték, hogy a komplex kérdések megválaszolására — mint például azok, amikkel a ChatGPT-t bombázzák naponta felhasználók milliói — nagy valószínűséggel nem lesz alkalmas a keresőjük.

Szabadon kipróbálható a Google chatbotja

Mint arról korábban beszámoltunk, a Google jelenleg versenyt fut a Binggel, amely már hónapokkal ezelőtt beépítette a keresőjébe a ChatGPT-alapú chatbotját. A szerdai rendezvényen a Google vezetői jelezték: nagyrészt megszüntetik a várólistákat, és csütörtöktől kezdve szélesebb körben is ki lehet majd próbálni a technológiai óriás saját generatív chatbotját, a nem túl sikeres bemutatáson túlesett Bardot.

A fejlesztők jelezték, első körben csak angolul lesz elérhető a program világszerte, később azonban rengeteg nyelvi lehetőség tárul majd a felhasználók elé. Új funkciója az MI-alapú chatbotnak, hogy multimodális tartalom előállítására is képes lesz, ami azt jelenti, hogy nem csak szöveges formában tud majd válaszokat adni. Így ha például egy nevezetességről kérdezzük, a leíró szöveg mellett fotókat is mutat majd.

Újdonság továbbá, hogy a chatbotba beépítik az Adobe mesterséges intelligenciával felszerelt képalkotó programját is, így a jövőben könnyen generálhatunk és oszthatunk meg mesterséges intelligencia által készített képeket. A funkció sajátossága, hogy a bejelentés szerint nagyobb figyelmet fordít az alkotók munkáinak védelmére, így csak olyan fotókon tanítják az MI-t, amelynek készítői is jóváhagyták azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik