Tech

Az Európai Unió szembemegy a britek döntésével

Hakan Nural / Anadolu Agency via AFP
Hakan Nural / Anadolu Agency via AFP

Az EU trösztellenes szabályozó hatóságai a jövő héten minden bizonnyal jóváhagyja a Microsoft 69 milliárd dolláros akvizícióját, mely során megvásárolnák a Call of Duty, valamint a World of Warcraft sikerjátékokat jegyző Activision Blizzardot – írja a Reuters.

Az ügyben jártas cégek a lapnak nyilatkozva megjegyezték, nagy valószínűséggel május 15-én jelenthetik majd be a döntést. 

Mindez pár héttel azután következik be, hogy a brit versenyhatóság április végén közölte: blokkolják a játékipar eddigi legnagyobb üzletét.

A trösztellenes szervezet szerint a Microsoft által korábban javasolt megoldások nem tudnák hatékonyan kezelni a felhőalapú játékok ágazatát érintő aggályokat. Emellett azt is nehezményezték, hogy az Activision játékainak megszerzésével túl nagy előnyre tenne szert a cég, sőt minden bizonnyal a Game Pass ára is megemelkedne emiatt.

Az EU trösztellenes hatósága viszont azért adhat zöld utat az üzletnek, mert a Microsoft licencszerződéseket kötött több riválisával is a felhőalapú streaming terén, köztük az Nvidia-val, az ukrán Boosteroiddal és a japán Ubitusszal. Emellett a Nintendoval, valamint a Steam tulajdonosaként ismert Valve Corppal is megállapodott arról, hogy a Call of Duty nem lesz Xbox-exkluzív termék.

Érdekesség egyébként, hogy a Sony anyaországában, Japánban jóváhagyták az üzletet, míg a Microsoft otthonaként ismert USA-ban ellenzik azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik