Tech

Hamarosan az álmos sofőröket is büntethetik az utakon

Getty Images / DjelicS
Getty Images / DjelicS

Az utakon való közlekedés hatalmas felelősséggel jár, nem véletlen hogy az ittas sofőrök büntetésre számíthatnak, ha elkapják őket. A rendőrök számára a szondán kívül vérvizsgálat is rendelkezésre áll, ami képes kimutatni a drog vagy az alkohol jelenlétét a szervezetben. Az illuminált állapot mellett azonban a fáradtság is komoly veszélyt jelent — ezt azonban eddig nem tudták vizsgálni.

Az ausztráliai Monash Egyetem kutatói azonban kifejlesztettek egy új vérvizsgálatot, amely képes kimutatni, ha a járművezetők fáradtak. Clare Anderson és kutatócsapata 5 olyan biomarkert azonosított a vérben, amelyek 99 százalékos pontossággal képesek megállapítani, hogy az egyén legalább 24 órája ébren van-e – írja a Guardian.

Ezek a biomarkerek a test különböző részeiből származnak, de nem anyagcseretermékek, így kevés annak a valószínűsége, hogy egy autóbaleset hatással lenne ezekre. A tesztet már valós élethelyzetekben is kipróbálták, a pontosság pedig 90 százalék körüli volt. Ezt továbbfejlesztendő a kutatók azon dolgoznak, hogy a teszt pontosan meg tudja állapítani, mennyit aludt az adott illető.

Anderson szerint a vizsgálatot az alkohol- és drogteszt mellett is be lehet majd vetni.

A szakértő jelezte: a hordozható tesztek megjelenése nagyjából 5 évet vehet még igénybe. A kutatás nyomán azonban sokan jelezték, a fáradtság miatti munkamegtagadás olyan luxus, amelyet sokan nem engedhetnek meg maguknak. Bár számos országban elrendelték már a kötelező pihenőidőt a szállítmányozócégek munkatársainál, ez nem mindenhol van így.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik