Tech

Véget vetne az online kalózkodásnak az Európai Bizottság

Brasil2 / Getty Images
Brasil2 / Getty Images

Kemény szigorítást vezethet be hamarosan az Európai Bizottság az illegális linken keresztül online streamelt tartalmak esetében. A kalózkodás felszámolására tett első lépés az olyan élő közvetítéseket érinti, mint a sportmérkőzések, koncertek, vagy épp színházi előadások – írja az Euronews.

A szervezet egy olyan dinamikus blokkolórendszer alkalmazására tett javaslatot, amely ellehetetlenítené, hogy az ilyen típusú tartalmakat a kalózoldalakon keresztül élőben lehessen követni. A tagállamokat arra ösztönzik, hogy segítsék a rendezvényszervezőket ennek megvalósításában.

Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője szerint az ilyen illegális közvetítések komoly kárt okoznak a jogtulajdonosoknak, ugyanis rengeteg bevételtől esnek el. Ugyan a lépés előremutató, a tartalomszolgáltatók egyelőre nem elégedettek, az EB ugyanis csak ajánlást fogalmazott meg, így az illegális streamek elérhetetlenné tétele nem kötelező érvényű.

A Kalózpárt egyes képviselői azonban úgy gondolják, hogy az illegális streaming visszaszorításának legjobb módja az, ha megfizethető legális hozzáférést biztosítanak a sporteseményekhez. Az Európai Bizottság legközelebb 2025-ben vizsgálja majd meg, hogy az ajánlás milyen változásokat hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik