Tech

Varázsgombával javította színlátó képességét egy férfi

VICTOR de SCHWANBERG / SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images
VICTOR de SCHWANBERG / SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Jelentős javulást hozhat a színvaksággal vagy színtévesztéssel küzdő betegek látásában a varázsgomba fogyasztása, derül ki egy friss tanulmányból. A teszt alanya egy 35 éves férfi volt, akinek a gomba hatóanyagaként számon tartott pszilocibin rendkívüli mértékben javította az eredményeit – írja az IFLScience.

Az alany a színvakság egyik leggyakoribb formájában, enyhe deuteranomáliában szenvedett, ami a férfiak mintegy 5 százalékát érinti – ugyanez a nőknél alig 0,4. Az állapot lényegében zöldszín-tévesztést jelent, amit a korábban elvégzett, szinte minden látásvizsgálat során előkerülő Ishihara-tesztek is igazoltak. Ezeken az alany gombázás előtt mindössze 14 pontot ért el, miközben csak 17 pontos vagy afeletti értéknél beszélhetünk normális színlátásról.

A teszt után 5 gramm szárított varázsgombát vett be a férfi, majd 12 órával később újra végigfutott a teszten.

Itt már 15 pontot ért el, a fogyasztás utáni későbbi időszakban viszont folyamatosan emelkedni kezdett ez az érték. 24 óra után már 18 pontot, nyolc nap elteltével pedig már 19 pontot ért el. A hatás négy hónappal később is kitartott, ekkor 18 pontról számolt be. Egy évvel később még mindig 16 felett volt az érték.

Bár van némi szkepszis a kutatók körében a férfi adatait illetően, a tanulmány szerzői szerint ahhoz nem fér kétség, hogy a pszilocibinnek már egyszeri használata is részleges javulást eredményezhet a színtévesztők érzékelésében. Ez a javulás pedig túlmutat az akut hatás időszakán, annak ellenére, hogy ez az állapot jellemzően genetikai hiba következménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik