Tech

Elképesztő trükkel játszották ki az orosz propagandatörvényt

John Keeble / Getty Images
John Keeble / Getty Images

Finnország egyik legnagyobb napilapja, a Helsingin Sanomat szerdán a sajtószabadság világnapja alkalmából az orosz fiatalok körében is rendkívül népszerű Counter Strike lövöldözős játékban közölt híreket az ukrajnai háborúról, kijátszva ezzel a már több mint egy éve életbe lépett propagandatörvényt – írja a Reuters.

A lap főszerkesztője, Antero Mukka szerint kreatívnak kellett lenniük, ugyanis nemcsak hogy a háború szót nem lehet kiejteni az országban, de az arról beszámoló médiumokat is korlátozzák, a külföldi platformokat pedig egyenesen tiltják Oroszországban. A háború kitörése óta a lap oroszul is beszámol a legfrissebb hírekről, ez azonban az utóbbi időben már nem igen jut el az orosz fiatalokhoz.

A lap kreatívjai ezért egy meg nem nevezett, háború által sújtott szláv város térképét építették meg, a pálya pedig a de_voyna nevet kapta, ezzel utalva a háborút jelentő orosz voyna szóra. A térképen volt egy titkos szoba is, ahova képeket, illetve tudósításokat rejtettek el, amelyek az orosz katonák által Ukrajnában elkövetett kegyetlenségeket mutatják be. A főszerkesztő szerint nem kérték a játék kiadójának engedélyét, majd hozzátette:

Ha néhány orosz fiatalnál sikerül elérni, hogy elgondolkodjon azon, mi folyik Ukrajnában, már megérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik