Tech

Meglepő dolog történik az agyunkkal halálunk előtt

eyesfoto / Getty Images
eyesfoto / Getty Images

Egy friss kutatás szerint a haldokló betegek egy része kómában is olyan agyi aktivitást mutatott, amely az ébrenléttel hozható összefüggésbe. A Michigani Orvostudományi Egyetem szakértői szerint ez bizonyíthatja, hogy nem csak egy egyszerű elsötétedés történik az élet utolsó pillanataiban, hanem az is lehet, hogy egy rendkívül színes gondolatsor fut végig az emberen – írja az IFLScience.

A tanulmány szerzői szerint a szívrohamok túlélőinek egy része úgy írja le a halálközeli élményeket (NDE), mint egy rendkívül színes, éteri élmény. Ez azonban tudományos paradoxont jelent, mivel e körülmények között nem szabadna működnie az agynak. Korábbi állatkísérletek ugyanakkor kimutatták, hogy a szívleállás az agyhullám-aktivitás megugrásával jár. Hogy kiderítsék, ugyanez történik-e az embereknél is, az észak-amerikai egyetem szakemberei négy szívrohamban elhunyt betegről készült elektroenkefalográfiai (EEG) vizsgálatok eredményeit nézték meg.

Mind a négy beteg kómában volt, a szívrohamot követően nem reagáltak a külső ingerekre. Miután kiderült, nem lehet orvosi segítséget nyújtani számukra, lekapcsolták őket az életfenntartó gépekről. Amint az oxigénellátás megszűnt, a kutatók a négy beteg közül kettőnél a szívfrekvencia növekedését és a gamma-hullámok aktivitásának megugrását figyelték meg. Meglepő módon ezt az aktivitást az agynak azon a részén észlelték, ahol a halántéklebeny, a fali lebeny és a nyakszirti lebeny találkozik.

Ez a régió erősen kapcsolódik a tudatos tevékenységekhez, többek közt ébrenléti állapotban és álmodás közben is aktiválódik. Korábban azonban hallucinációk és testen kívüli élmények esetén is megfigyelték e terület működését. 

Nusha Mihaylova, a tanulmány szerzője szerint az eredményekből nem lehet egyértelműen kiolvasni, hogy mit látnak a haldoklók: fehér fényt, vagy esetleg az életük fontosabb jeleneteit. A megfigyelés azonban jelentős előrelépés jelenthet a haldokló személyek gondolatainak leolvasásával kapcsolatos kutatásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik