Tech

Súlyos hibát javít ez az új Apple frissítés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Apple hétfőn közzétett egy gyors javítási csomagot, amely orvosol néhány, a rosszindulatú szereplők által aktívan kihasznált biztonsági rést – írja a TechCrunch.

A Rapid Security Response elnevezésű frissítéseket a szoftverfrissítések közötti hibák orvoslására hozták létre. Ezeket a gyártó szerint gyorsan, általában a rendszer újraindítása nélkül lehet telepíteni. A gyors biztonsági frissítés az iOS 16.4.1, az iPadOS 16.4.1 és a macOS 13.3.1 rendszert futtató ügyfelek számára várt elérhetővé a hét elején.

Ha meg akarunk győződni a frissítés hitelességéről, a frissítés után egy betűvel kell bővülnie a verziószámak: például iOS 16.4.1 (a). Az Apple szoftverének régebbi verzióit futtató felhasználók egyelőre nem kapják meg a gyors biztonsági javítást, azonban a cupertinói cég szerint a javításokat a későbbi szoftverfrissítések már tartalmazni fogják.

Bár az Apple mérnökei gyorsan reagáltak, nem volt hibátlan a frissítés bevezetése: néhány ügyfélnek ugyanis nem települt egyből a frissítés. Továbbá az sem világos, milyen hibákat javít a frissítés. 

Az elmúlt hetekben érkezett néhány hír, mely szerint a QuaDream és a Pegasust is gyártó NSO Group olyan exploitokat készített, amelyekkel iPhone-tulajdonosokat céloztak meg világszerte. A tudósítások szerint mindkét kémprogramgyártó cég kihasználta az Apple szoftverének korábban nem nyilvánosságra hozott sebezhetőségeit, amelyek lehetővé tették kormányzati ügyfeleik számára, hogy csendben adatokat lopjanak az áldozatok készülékeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik