Tech

Rekordnyereséget hozott a PlayStation 5

SIE
SIE
A Sony újgenerációs konzolja a meglehetősen nehézkes kezdés után végre erőre kapott.

Közétette legújabb negyedéves, egyben a tavalyi üzleti évet záró pénzügyi jelentését a Sony, ami részben a PS5 konzol meglóduló eladásainak küszönhetően rekordot döntött – írja a HWSW.

A 2022. április és 2023. március 31. közt időszakot felölelő üzleti évben a vállalat eladásai 16,3 százalékkal 11,54 billió jenre nőttek. A működési eredmény 1,21 billió jen (8,96 milliárd dollár) volt, ami 0,5 százalékos növekedés az egy évvel eredményekhez korábbihoz képest. A nettó profit pedig 6,2 százalékot nőtt, méghozzá 937,13 milliárd jenre (7 milliárd dollár).

A cég játékrészlegének bevétele éves szinten 33 százalékot nőtt (3,64 billió jen), az üzemi nyereség pedig 250 milliárd jen, ami viszont éves szinten 27 százalékos csökkenést jelent. A Sony szerint ez a növekvő fejlesztési költségek és a csökkenő third-party eladások eredménye.

A március végén zárult üzleti évben a cég 19,1 millió PS5 konzolt értékesített, ami meghaladja a 18 millió darabszámos előrejelzést.

A megelőző üzleti évben ennél jóval kevesebbet, mindössze 11,5 millió példányt sikerült eladni az újgenerációs gép két változatából (lemezmeghajtós és anélküli), ami jobbára még a pandémia okán bekövetkezett általános chiphiánynak volt köszönhető.

Az utolsó negyedév számai hasonlóan pozitívak a konzolt illetően: a januártól márciusig tartó időszakban 6,3 millió PS5 került a boltokba, amivel a Sony nem csak a korábban kitűzött célt (6,2 millió) szárnyalta túl, de ezzel együtt új iparági rekordot állítottak fel, hiszen korábban még sosem fordult elő, hogy egy konzolból ennyit értékesítettek volna az év hasonló időszakában. A PlayStation 5 eladásai ezzel túllépték a 38,4 milliót, lassulás pedig nem várható, mert a cég előrejelzései a következő üzleti évre 25 milliós eladást prognosztizálnak.

PlayStation 5 teszt
playstation 5
PlayStation 5: a valódi újgenerációs élmény még várat magára
A Sony új konzoljában erős a potenciál, már csak az kell, hogy a játékok is felzárkózzanak ehhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik