Tech

Ezen az autón már kamera helyettesíti a hátsó szélvédőt

Polestar
Polestar
A belső visszapillantó pedig egy kijelző, ami a kamera képét közvetíti.

A Volvo elektromos autókat fejlesztő almárkája, a Polestar Sanghajban mutatta be a – nem túl fantáziadúsan – Polestar 4 névre keresztelt legújabb modelljét, aminek az egyik legnagyobb különlegessége, hogy már egyáltalán nincs rajta hátsó szélvédő. A C-oszlopok között ugyanis nem egy hátsó szélvédőt, hanem egy, az autó színével azonos borítás található.

Ennek ellenére mégis jól látszódik mi van az autó mögött: a hagyományos belső visszapillantó tükör szerepét egy kijelző tölti be, amin a tetőbe épített, nagy felbontású kamera kép jelenik meg, ami a gyártó állítása szerint növeli a biztonságot. Magyarázzák mindezt többek között azzal, hogy amíg a hagyományos tükörben csak fénylő pontként jelennek meg a sötétben közeledő autók, addig a jó minőségű képet biztosító kamerának hála minden sokkal jobban látszik, még rossz látási viszonyok között is. Az persze érdekes kérdés, hogy vajon mennyi idő lehet megszokni, hogy hátrafordulva semmit nem lát az ember, és csak a kijelzőt használva lehet tájékozódni.

A Polestar 4 „műfaját” tekintve egy úgynevezett crossover SUV, ami a gyártó szerint egy klasszikus kupé aerodinamikáját ötvözi egy SUV kényelmével. A várhatóan 2024-ben érkező modell villanymotorjai 544 lóerő leadására képesek, a 2,2 tonnás autó 3,8 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h sebességre. A 102 kilowattórás akkumulátor 560 kilométeres hatótávot tesz lehetővé, a telep pedig egyenáramú töltőn 200, váltóáramú oszlopon pedig 22 kilowattos töltésre képes.

Polestar

A Polestar 4 gyártása a jelenlegi tervek szerint idén novemberben kezdődik, és 60 ezer dolláros, tehát közel 21 millió forintos áron kerül majd forgalomba valamikor a jövő évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik