Tech

Megtalálhatták az ellenszert a legsúlyosabb agydaganatra

gorodenkoff / Getty Images
gorodenkoff / Getty Images

A Johns Hopkins Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan kezelést, amely rendkívül hatékonynak bizonyult az egyik leggyakoribb agydaganat kezelésében. Az egereken végzett vizsgálatok szerint a műtéti úton az agyba jutott gél 100 százalékban elpusztította az ott talált glioblastomát – írja a Gizmodo.

A glioblastoma az egyik leggyakoribb daganattípus, amely az agyi tumorok mintegy felét teszi ki. Az amerikai National Brain Tumor Society szerint az ötéves túlélési arány mindössze 6,8 százalék, átlagosan pedig csak nyolc hónapot adnak azoknak, akiket ezzel a daganattípussal diagnosztizálnak.

A rákos megbetegedést több okból is nehéz kezelni: egyrészt nagyon agresszív és gyorsan növekvő, másrészt az agy érzékeny természete miatt a kezelés is problémás.

Az egyetem kutatói Honggang Cui kémiai- és biomolekuláris mérnök vezetésével kezdték meg az újszerű gyógyszer fejlesztését. Ennek érdekében a daganatellenes paclitaxel nevű készítményt alakították olyan oldattá, amely az agyba jutva hidrogéllé alakul. Ezután egy olyan antitestet kevertek bele, amely a CD47 nevű fehérjét támadja – ez az, amit a daganatok gyakran védekezéshez használnak.

A PNAS folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatócsoport részletesen ismertette az egereken végzett tesztek eredményét. Meglepő módon a kezelt egerek 100 százaléka túlélte a daganatot, sőt a gél hatására az immunrendszer és a makrofágok is a glioblastoma ellen kezdtek harcolni. Viszonylag kevés kísérleti kezelés hoz ilyen komoly sikerrátát a korai állatkísérletek során, azonban a kutatók figyelmeztettek: még csak a tesztelés elején járnak, és még hosszú évekre vagyunk az embereken történő teszteléstől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik