Tech

Az évtized végére házakat nyomtathatnak a Holdon

gremlin / Getty Images
gremlin / Getty Images

Kína 3D-nyomtatással tervez házakat építeni a Holdon – írja a Reuters. A kínai űrprogram szakemberei szerint Peking ezzel akarja elérni, hogy hosszútávú bázist lehessen kialakítani az égitesten.

Kína, amely 2013-ban hajtotta végre az első holdraszállást, azt tervezi, hogy 2030-ra egy űrhajóst is a Holdra juttat. A 2020-as Csang’e 5 küldetés során már az első holdi talajmintát is visszahozták a Földre, a következő expedíció során pedig újrahasznosítható erőforrásokat fognak keresni, ami hosszútávú bázisok kialakítását szolgálná.

A Csang’e 8-as szonda a környezetet és az ásványi anyagok összetételét vizsgálja majd a Holdon, és azt is meghatározza, hogy a Hold felszínén alkalmazhatóak-e olyan technológiák, mint például a 3D nyomtatás – mondta Wu Weiren, a Kínai Nemzeti Űrügynökség tudósa.

A szakember szerint a Hold saját anyagainak felhasználásával kell majd állomásokat létrehozniuk.

Kína öt éven belül neki is látna egy bázis megépítésének, a Holdról származó talaj felhasználásával. A Kínai Műszaki Akadémia szakértője szerint a Csang’e 8 küldetés során 2028 körül indítanak majd egy robotot, amelynek feladata a holdi téglák készítése lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik