Tech

Nem csak az emberek éheznek meg füvezés után

pixelfit / Getty Images
pixelfit / Getty Images

A kannabisz egyik legismertebb mellékhatása, hogy fogyasztása fokozza az étvágyat. Egy április 20-án, a marihuána világnapján közzétett kutatás szerint ez azonban nem csak az emberekre igaz: a fonálférgek (Caenorhabditis elegans) is éhesebbek lesznek füvezés után – írja a Guardian.

A Current Biology szaklapban közzétett kutatásba szimpla kíváncsiságból fogtak bele az Oregoni Egyetem munkatársai még évekkel ezelőtt. Az elmondásuk szerint korábban is köztudott volt, hogy a THC, vagyis a tetrahidrokannabinol fokozza a sós és édes ropogtatnivalók utáni sóvárgást. Azt azonban korábban nem vizsgálták, hogy az endokannabinoidok (vagyis a szervezetben természetesen előforduló kannabionidok) kiváltanak-e hasonló hatást férgekben is.

A kutatás során sikerült megállapítani, hogy a fonalférgek szervezetében a marihuána aktiválta a receptorokat, és elkezdték a kedvenc táplálékaikat felkutatni. Amiket kevésbé szerettek, azok iránt viszont nem mutattak komoly érdeklődést.

A kutatók szerint ez azért érdekes, mert így fény derülhetett arra, hogy már az evolúció igen korai szakaszában kialakult az agyi kannabionid-rendszer reakció. A férgek ugyanis több százmillió évvel ezelőtt váltak el az emlősök és az emberek fejlődésétől.

A kutatók szerint az eredmények komoly előrelépést jelenthetnek a kannabionid-jelátvitelben szerepet játszó fehérjék vizsgálatában, valamint célzott terápiák kifejlesztésében is áttörést hozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik