Tech

Messivel is felveheti a versenyt ez a focista robot

UCLA - RoMeLa
UCLA - RoMeLa

Elképesztő képességekkel bír a UCLA robotikai kutatóinak legújabb fejlesztése, az ARTEMIS névre keresztelt focista robot. A 142 centiméter magas és 38 kilogrammos súlyú robot képes megtartani az egyensúlyát kemény rúgások és lökések után is, és még futni is tud – írja a Reuters.

A csúcstechnológiás ARTEMIS (Advanced Robotic Technology for Enhanced Mobility and Improved Stability, magyarul robottechnológia a fokozott mobilitásért és a jobb stabilitásért) gép azonban leginkább rúgásban emelkedik ki társai közül.

Dennis Hong, a gépészmérnöki kar professzora, a robotot kifejlesztő RoMeLa labor igazgatója szerint az itt alkalmazott technikát hamarosan tűzoltó- és katasztrófaelhárító robotok megalkotásához is felhasználhatják.

Hong csapata júliusban a franciaországi Bordeaux-ban megrendezésre kerülő RoboCup versenyen mutatja be a robot futballképességeit. 

Az ARTEMIS legnagyobb újítása, hogy a robot aktuátorai úgy viselkednek, mintha azok biológiai izmok lennének. Az elektromos indító szerkezet rugós és erővezérelt, ami a legtöbb robot esetében nem mondható el. Az is az újítások közé tartozik, hogy hidraulika helyett elektromos meghajtást választottak a mérnökök, ami hatékonyabb és halkabb működést eredményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik