Tech

Lecserélhetik a Google keresőt a Samsung mobilokon?

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Bő egy évtizede uralta valódi kihívó nélkül a netes keresők piacát a Google, amikor tavaly novemberben elindult a ChatGPT és fél év alatt a feje tetejére állította a világot. A legnépszerűbb chatbotot azóta beépítették a Microsoft Bingbe is, ami bár így is jóval le van maradva a Google keresőjétől, úgy tűnik, egyre jelentősebb aggodalmat jelent az Alphabet háza táján – írja a Gizmodo.

A The New York Times szerint ugyanis az egyik legnagyobb androidos mobilgyártó, a Samsung elgondolkodott azon, hogy a Google keresője helyett inkább a Binget tenné alapértelmezetté a készülékein. A Google-nél a tudósítás szerint valódi pánikhangulat alakult ki a hír hallatán, ugyanis éves szinten nagyjából 3 milliárd dollárt profitál abból a cég, hogy a dél-koreai gyártó készülékein ez az alapértelmezett kereső.

A hír hatására az Alphabet részvényeinek értéke 3,5 százalékot zuhant.

Az Apple esetében egyébként még magasabb a befolyó összeg: évente nagyjából 20 milliárd dollárt keres azzal a Google, hogy iOS és macOS rendszeren a Google Search az alapértelmezett kereső.

A Samsung egyelőre nem hozott végleges döntést az ügyben, a tárgyalások jelenleg is zajlanak. A helyzet inkább egy taktikai előnyt kínálhat a dél-koreai gyártónak, lévén a Google évek óta először kap versenyképes konkurenst, teszi hozzá a HWSW. A két cég egyébként már korábban is kötött együttműködést, nem véletlen, hogy a Microsoft mappája az elsők között jelenik meg a Samsung mobilok kezdőképernyőjén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik