Tech

Ehető akkumulátort készítettek

Istituto Italiano di Tecnologia
Istituto Italiano di Tecnologia

A kutatók régóta dolgoznak már olyan elektronikai eszközökön, amelyek segítségével megfigyelhetjük szervezetünk egészségi állapotát. Az Olasz Technológiai Intézet mérnökeinek most sikerült létrehozniuk egy olyan újratölthető akkumulátort, amely teljes mértékben ehető anyagokból készült, így a használat után könnyedén feloldódik a gyomorban – írja a Science Alert.

Az eszköz prototípusa 0,65 voltos feszültségen működik, amely 12 percig biztosít 48 mikroamper áramot. Az akkumulátor anódját a riboflavin vitamin, katódját pedig a kvercetin étrend-kiegészítő adja. Az elektromos töltést generáló elektrolitot vízalapú oldatból készítették, a rövidzárlat megakadályozásáért felelős szeparátort pedig nori algából áll.

Az elektromos vezetőképesség növelésére a mérgezések kezeléséhez is gyakran használt aktív szenet alkalmazták, míg az érintkezőkhöz méhviaszt használtak. Az első tesztek alapján az akkumulátor több tucat cikluson keresztül képes volt tartani a feszültséget – igaz a feltöltéshez a testen kívül kell lennie. A prototípus jelenleg nagyjából egy négyzetcentiméteres, azonban a csapat már dolgozik azon, hogy csökkentse a méretét.

Mario Caironi, az Olasz Technológiai Intézet molekuláris elektronikával foglalkozó kutatója szerint az eszközt sok mindenre fel lehet majd használni, például az egészségügyi állapot felmérésére, valamint az élelmiszerek tárolási körülményeinek ellenőrzésére is. Ezen felül akár az olyan gyermekjátékokban is alkalmazhatják a technológiát, amelyeknél nagy a veszélye, hogy a gyermekek lenyeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik