Tech

Átalakul a Print Screen gomb működése a Windowsban

Getty Images
Getty Images
Praktikus változást hoz egy hamarosan érkező Windows 11 frissítés.

Valószínűleg még ma is rengetegen használják a – szinte – minden billentyűzeten megtalálható Print Screen (prt sc) gombot képernyőmentések készítésére, és számukra fontos hír, hogy a billentyű funkciója hamarosan megváltozik. Jelenleg ugye az történik, hogy a gomb lenyomásával egy képernyőmentést készítünk, ami automatikusan a vágólapra kerül, és akkor tudjuk használni, ha azt beillesztjük valamilyen programba – mondjuk a Paintbe vagy éppen a Wordbe.

Ez változott meg a Windows 11 bétaverziójában, és a módosítás a hamarosan érkező KB5025310 frissítés telepítését követően minden Windows 11 operációs rendszeren „aktiválódni” fog.

Hogy pontosan miről van szó?

A frissítés után a képernyőmentés már nem a vágólapra kerül, hanem automatikusan megnyilik a Képmetsző (Snipping Tool) alkalmazás, amiben belül azonnal szerkeszthetővé vagy lementhetővé válik az elkészített képernyőmentés. A Microsoft fejlesztői ezzel lényegében megspórolnak mindenkinek néhány kattintást, ami alapvetően nem egy rossz irány.

Jó hír ugyanakkor, hogy a változás nem kötelező: a frissítést követően a billentyűzet beállításai között kiválasztható lesz, hogy minden ugyanúgy működjön mint korábban, akinek pedig tetszik ez az új lehetőség, az akár már most megteheti, hogy átkonfigurálja az említett billentyűt, hogy a vágólapra másolás helyett azonnal megnyissa a lementett képpel együtt a Képmetsző alkalmazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik