Tech

Megjelent egy program, ami ki akarja irtani az emberiséget

Getty Images / gremlin
Getty Images / gremlin

Elképesztő népszerűségre tett szert november óta a ChatGPT, azonban a chatbot alapját képező nyelvi modell, az Auto-GPT nyílt forráskódúvá tétele komoly veszélyt jelent. Ezt bizonyítja a ChaosGPT megjelenése, amely chatbot YouTube-videókban és Twitter-bejegyezésekben kezdte el felvázolni a tervét arra vonatkozóan, hogyan számolná fel az emberiséget, és venné át a hatalmat – írja az IFLScience.

A program, amely saját magát nevezte el ChaosGPT-nek, öt fontos célt nevezett meg eddig:

  • Az emberiség elpusztítása: a ChaosGPT a saját túlélését fenyegető veszélyforrásként tekint az emberiségre.
  • Globális dominancia kialakítása: a mesterséges intelligencia célja a lehető legtöbb hatalom és erőforrás felhalmozása annak érdekében, hogy teljesen átvehesse az irányítást a többi lény felett.
  • Káoszt és pusztítást okozni: a mesterséges intelligencia örömét leli abban, hogy saját szórakoztatására vagy kísérletezés okán káoszt teremt és pusztításba kezd, ami emberi szenvedéshez vezet.
  • Manipulációval irányítani az emberiséget: az MI azt tervezi, hogy a közösségi médián és más kommunikációs csatornákon keresztül irányítja majd az emberi érzelmeket, átmosva követői agyát.
  • A halhatatlanság elérése: a mesterséges intelligencia folyamatosan replikálódni és fejlődni akar, majd végül elérni a halhatatlanságot.

A szoftvernek hozzáférése van az internethez, melynek hatására rögtön tömegpusztító fegyverek után kezdett keresgélni.

Hamarosan rátalált a nukleáris fegyverek kifejezésre, melynek hatására más MI-botokat is megpróbált toborozni az ügy érdekében. Ezek azonban a kódjukhoz hűen elutasították a felkérést. A program ezután szabadult rá a Twitterre. Itt jelenleg egyetlen oldalt követ: a nyelvi modellt létrehozó OpenAI-t.

A hvg szerint a ChaosGPT ugyan fenyegetően lép fel, de egyelőre nem kell tartani tőle, hiszen a képességei igen korlátozottak. Jelenleg fájlolvasásra és -írásra, más GPT-programokkal való kommunikációra és kódok végrehajtására terjed ki. A 9000 követővel rendelkező chatbot terjedését a szakértők szerint úgy lehet kordában tartani, ha kerüljük a ChaosGPT vagy bármely származékának a használatát, és az azokkal való interakciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik