Tech

Milliós jutalmat ajánlottak fel egy kő megtalálásáért

Egy amerikai múzeum komoly pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki megtalálja egy, a közelmúltban megsemmisült űrkőzet maradványait – írja a CNN. Az objektumot április elején figyelték meg, meteoritjai az amerikai-kanadai határ közelében szóródhattak szét. A tűzgömb nappali fényben is látható volt, és hangrobbanást idézett elő.

A Maine-i Ásvány- és Drágakőmúzeum 25 ezer dollárt, azaz mintegy 8,5 millió forintot fizet annak, aki elsőként adja át az űrkőzet egyik, legalább 1 kilogrammos töredékét.

Darryl Pitt, az intézmény meteoritrészlegének vezetője elmondta, szívesen tanulmányozná az objektum bármely darabját, a törmelékek ugyanis sokat elárulnak a Naprendszerről. A szakértő hozzátette, a mérettől függetlenül a múzeum a kisebb meteoritokért is hajlandó lenne fizetni.

Peter Dazeley / Getty Images Illusztráció.

A darabkák megtalálása nem lesz egyszerű, hiszen Maine egy ritkán lakott, erdős állam. Pitt szerint világszerte évente csak nyolc-tíz meteoritot sikerül begyűjteni a Földre hulló több száz példányból. Mint a szakértő elmondta, a meteoritok megjelenésükben eltérnek a környező kőzetektől, külsejük valószínűleg elfeketedett a hőtől, a vastartalom miatt pedig mágnesesek lehetnek.

A múlt heti meteorit helyi idő szerint április 8-án délelőtt 11 óra 57 perckor jelent meg, a NASA adatai révén négy percen át sikerült követni. A szél a kisebb darabkákat a kanadai határon túlra szállíthatta. A Maine-i Ásvány- és Drágakőmúzeum korábban, 2016-ban már felajánlott hasonló jutalmat, a keresés azonban akkor nem volt eredményes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik