Tech

Oroszok intézhettek kibertámadást Németország ellen

Getty Images / boonchai wedmakawand
Getty Images / boonchai wedmakawand

Kibertámadás ért Németországban számos tartományi és szövetségi állami intézményt. A kedden indított első hullám óta országszerte egyre több helyen észlelnek állami szervek weboldalait megbénító túlterheléses (DDoS) támadásokat – írja az MTI a német közszolgálati televízió tudósítása alapján.

Berlinben a tartomány történetének legnagyobb szabású támadását regisztrálták a szenátus oldalai és a berlin.de kormányzati portál ellen. A főváros körül elterülő Brandenburg tartományban egy sor online ügyintézési szolgáltatás is leállt.

A helyi hatóságok több tartományban is nyomozást indítottak a szabotázs miatt.

Alsó-Szászországban az első adatok oroszbarát háttérre utalnak – nyilatkozott az informatikai bűncselekmények területén illetékes verdeni ügyészség szóvivője. A tartományi belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a számos rendőrségi honlap elérhetetlenné válásával kedden indult támadás elhárításán még csütörtökön is dolgoztak. Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Schleswig-Holstein, Szász-Anhalt, Szászország, Saar-vidék és Türingia tartományban is regisztráltak túlterheléses támadást kormányzati oldalak ellen.

Az orosz háttérre utaló legerősebb jel, hogy az ország nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységét összehangoló szövetségi minisztérium új portálját is elérte a kibertámadás. Ez az oldal az Oroszország ellen védekező Ukrajna újjáépítését szolgáló kezdeményezéseket fogja össze. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e kapcsolat az ügy és a tartományi kormányok elleni támadássorozat között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik