Tech

Videón, ahogy magától landol az indiai űrrepülő

Indiának először sikerült önálló landolást végrehajtania újrahasznosítható űrrepülőgépének prototípusával – írja Space.com. Az ázsiai ország célja, hogy olcsó megoldást találjon a világűr eléréséhez, a friss eredmény ebben lehet fontos mérföldkő.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet április 2-án jelentette be, hogy elvégezte második kísérletét újrahasznosítható űreszközével, a járművet négyszer tervezik tesztelni. Az automatizált leszállást az ország Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezetének karnátakai létesítményében hajtották végre.

A 6,5 méter hosszú űrrepülőt egy helikopterrel szállították 4,5 kilométeres magasságba, az űreszköz 30 perccel később, különböző automatizált manőverek megtétele után landolt.

A gép első tesztjét 2016-ban hajtották végre, akkor hiperszonikus repülést végeztek a járművel.

Az űrrepülő fejlesztése még javában zajlik, egy nap azonban komoly segítséget jelenthet az indiai űripar számára. 2021 januárjában az Indiai Űrkutatási Szervezet bejelentette, hogy még ebben az évtizedben újrahasznosítható rakétaindító technológiát akar létrehozni, ami a szervezet céljai között az egyik legnagyobb technológiai kihívásnak számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik