Tech

Az élet építőelemeire bukkantak az űrben

Egy friss tanulmány alapján az élet építőelemeit detektálták egy csillagképző felhőben – írja a Space.com.

Az érintett, úgynevezett prebiotikus molekulák elengedhetetlenek a genetikai anyag alapját képző aminosavak létrejöttéhez.

A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a savak alapvető fontosságúak voltak az első földi mikroorganizmusok kialakulásakor.

A szakértők a Perseus molekuláris felhőben fekvő, IC348 jelű halmazban detektálták az anyagokat. Az IC348 csillagászati szempontból igen fiatal, mintegy 2-3 millió éves.

jpofreitas / 500px / Getty Images Illusztráció.

Susan Iglesias-Groth, a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint az érintett anyagok tiszta szénből álló összetett molekulák, amelyek gyakran az élet kulcsfontosságú molekuláinak építőköveiként fordulnak elő. A kutató és kollégái a NASA már nyugdíjazott Spitzer űrtávcsövének, valamint a James Webb űrteleszkópjának adatait elemezték.

A Perseus molekuláris felhő nagyjából 500 fényév átmérőjű. Az objektum 1000 fényévre fekszik tőlünk, ezzel az egyik legközelebb aktív csillagformáló régió.

A friss eredmények alapján az összetett szerves molekulákhoz szükséges anyagok már korán felhalmozódhatnak a bolygókon, ezek a születőben lévő égitestek a fiatal csillagok körüli protoplanetáris korongokban helyezkednek el. „Az IC 348 nagyon gazdagnak és változatosnak tűnik molekuláris tartalmát tekintve” – emelte ki Iglesias-Groth.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik