Tech

Fél évszázada történt az első mobilhívás

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP

Ötven évvel ezelőtt, 1973. április 3-án történt meg az első mobiltelefonhívás a világon. Dr. Martin Cooper, a Motorola vezető mérnöke New York utcáin indította el az első tárcsázást bézsszínű készülékéről, amelyez hatalmas számbillentyűk és egy méretes antenna is díszített.

A szakember stílszerűen a rivális Bell Labs vezető mérnökét hívta fel, hogy közölje vele, épp kézi telefonról beszél vele.

Ez hatalmas meglepetés volt a konkurenciának, ugyanis a Bell ekkor csak autókba épített mobilokon dolgozott. A Motorolánál azonban tévesnek tartották az irányt, az otthonokból az autókba költöző, helyhez kötött mobilokat ugyanis nem tartották nagy innovációnak.

Cooper első mobilja elsőséget jelentett, azonban igencsak kezdetleges volt: közel két kilót nyomott, a 23 x 13 x 4,5 centiméteres test pedig hatalmasnak számított. Sokat nem is lehetett vele társalogni, ugyanis mindössze 30 percnyi beszélgetési időt tett lehetővé az akkumulátor, amit 10 óráig tartott feltölteni, írja a hwsw.

Százmillió dollárba került a siker

A technológia ezen a ponton még távolról sem állt készen a tömeggyártásra. A prototípus továbbfejlesztése csaknem százmillió dollárjába került a Motorolának: az első kereskedelmi változat, a DynaTAC 8000X végül tizenegy évvel Cooper New York-i hívását követően került forgalomba. Ennek ára pedig csaknem 12 ezer dollár volt.

Az első igazi Motorola mobil a prototípushoz hasonló képességekkel rendelkezett, már ami a beszélgetési és töltési időt illeti, a súly viszont kevesebb mint felére, 790 grammra csökkent.

Az első kereskedelmi, és egyben nemzetközi mobilhívást bő egy évtizeddel Cooper telefonhívása után indították egy Motorola DynaTAC készülékkel. 1983. október 13-án Chicagóban Bob Barnett, az Ameritech Mobile Communications akkori elnöke Alexander Graham Bell Németországban tartózkodó unokáját hívta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik