Tech

Életeket menthet a Google új funkciója

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az elmúlt években egyre szélsőségesebb időjárási eseményeknek lehettünk tanúi Európában is, amelyek ellen sokszor nehéz védekezni. A kegyetlen hőhullámok jelentős többlethalálozást okoznak, amelyben komoly szerepe volt a megelőzés, az előzetes tájékoztatás hiányának. Éppen ezért a Google bejelentette, hogy hamarosan az extrém hőségre vonatkozó figyelmeztetések is megjelennek majd a keresési találatok között – írja az Interesting Engineering.

A vállalat bejelentése szerint az egyre szélsőségesebbé váló hőhullámok évente közel félmillió ember haláláért felelősek, a klímaváltozás előrehaladtával ez a szám pedig csak növekedni fog. Éppen ezért az emberek érdeklődése is megnőtt az időjárási előrejelzések iránt, a jövőben pedig a figyelmeztetések is beépülnek a kulcsszavas keresési rendszerbe.

Amikor az emberek a szélsőséges hőséggel kapcsolatos információkra keresnek rá, részleteket látnak majd arról, mikor kezdődik és mikor ér véget a hőhullám. Emellett a Google tippeket ad a védekezéshez, és a kapcsolódó egészségügyi problémákról is tájékoztat

— jelezte Kate Brandt, a Google fenntarthatósági igazgatója. A pontos információk érdekében a vállalat a Global Heat Health Information Network elnevezésű szervezettel működik majd együtt.

A vállalat emellett egyéb, klímával kapcsolatos funkcióit is továbbfejleszti. Az Environmental Insights Explorer oldal Tree Canopy nézete műholdas adatok és mesterséges intelligencia segítségével azonosítja majd a városok fák által lefedett területeit, amely segít a hőszigetek azonosításában. A funkció jelentős segítséget nyújthat a várostervezőknek a parkok és fás területek kialakításakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik