Tech

Az állások negyedét elveheti a mesterséges intelligencia

PhonlamaiPhoto / Getty Images
PhonlamaiPhoto / Getty Images

Nagyjából 300 millió állást tölthetnének be a mesterséges intelligenciák (MI) a Goldman Sachs befektetési bank jelentése szerint – írja a BBC. A becslések szerint Európában és Amerikában a munkafeladatok negyedét el tudnák végezni, de ezzel együtt elterjedésük új munkahelyeket is teremthet.

A jelentésben hivatkozott kutatás szerint a mai munkavállalók 60 százaléka olyan állást tölt be, amely 1940-ben még nem is létezett. Mindez a technológiai fejlődésnek köszönhető, és hasonló hatása lehet a mesterséges intelligencia eljövendő korszakának is.

Egy másik kutatás szerint ugyanakkor a technológiai fejlődés 1980 óta sokkal többektől vette el állását, mint ahány új munkahelyet teremtett. Azt persze lehetetlen megjósolni, hogy a jövő technológiája, hogyan fogja átformálni a munkaerőpiacot, hiszen nem tudjuk, milyen irányba fejlődik, illetve a vállalatok miképpen alkalmazzák majd.

A jelentés szerint az MI-k alkalmazása a termelésre kedvező hatással lehet: a globálisan előállított termékek és szolgáltatások száma 7 százalékkal növekedhet.

A mesterséges intelligencia hatékonysága persze nem minden szektorban ugyanolyan mértékű. Az adminisztratív és jogi munkakörökben a feladatok akár 44-46 százalékát is képesek ellátni, az építkezési és karbantartási munkák esetében viszont jóval alacsonyabb ez a szám, csupán 4-6 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik