Tech

Jövőkutató: 2030-ra elérhetjük a halhatatlanságot

Dave Kotinsky / Stringer via Getty Images
Dave Kotinsky / Stringer via Getty Images

Ray Kurzweil informatikus-jövőkutató konkrét határidőket szabott meg arra vonatkozóan, hogy az emberiség mikorra érheti el a halhatatlanságot, és mikor történik meg a szingularitás. A dátumok azonban ijesztően közelinek tűnnek – írja az IFLScience.

A szakember számos pontos előrejelzést tett már: 1990-ben megjósolta, hogy az új évezred kezdetére egy gép le fogja győzni a sakkvilágbajnokot, ami még azon évtized közepén meg is valósult a Deep Blue révén. Emellett a hordozható számítógépek, okostelefonok megjelenését, sőt az internet robbanásához is meglepően pontos dátumot adott meg.

Húsz évvel korábbi előrejelzéseit végül 2010-ben vizsgálta meg, melynek során rájött: a 147 predikcióból 115 abszolút helyesnek bizonyult, sok olyan volt, ami részben vált valóra, és csupán 3 esetben tévedett fatálisan. A Google kutatója egy interjúban nemrég azt mondta, a mesterséges intelligencia először 2029-ben mehet át először egy Turing-teszten, 2045-re emberfeletti intelligencia is létrejöhet, megvalósítva így a szingularitást.

Kurzweil a halhatatlanság kapcsán azt mondta, 2030-ra képesek leszünk évente több mint egy évvel növelni a várható élettartamunkat.

Ehhez pedig hatalmas fejlesztések vezetnek majd: nanorobotok lesznek a véráramunkban, amelyek folyamatosan javításokat végeznek, és összekapcsolják az agyunkat a felhővel. Ha mindez megtörténik, a kutató szerint képesek leszünk emlékeket közvetlenül az agyunkból továbbítani, valamint az emlékeinkről biztonsági másolatot készíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik