Tech

Több ezer tonna aranyércre bukkantak 1400 méter mélyen

bodnarchuk / Getty Images
bodnarchuk / Getty Images

Kínában egy hatalmas aranylelőhelyet fedeztek fel, mintegy 50 tonnás tartalékkal, amelynek piaci értéke 3 ezer milliárd dollár körül van – írja az MTI.

A kelet-kínai Santung tartomány ásványkincsekkel foglalkozó hatósága arról számolt be, hogy a lelőhely Rusan város területéhez tartozik és elég nagy kiterjedésű. Csou Ming-ling, a tartományi Földtani és Ásványi Erőforrások Hivatalának illetékese elmondta, a kutatók több mint 250 fúrást végeztek el, melynek révén 1400 méteres mélységig jutottak, amikor megtalálták a lelőhelyet.

Santung tartomány közismerten gazdag aranyforrásokban, az elmúlt négy évtizedben Kínán belül a legtöbb aranyat itt termelték ki. Kormányzati becslések szerint a lelőhely 2000 tonna aranyérce legalább 20 évig ad munkát.

Kína becsült aranytermelése 2022-ben 330 tonna volt, amellyel az ázsiai ország abszolút világelső. Mögötte Ausztrália, Oroszország és Kanada nevezhető még jelentős termelőnek. A csúcsot Kínában 2016-ban érték el, amikor összesen 453,5 tonnát termeltek ki, azóta visszaesés tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik