Tech

Fontos mobilappot adott ki a Madártani Egyesület

James Warwick / Getty Images
James Warwick / Getty Images

Telefonos applikációval bővül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gólyafészek adatbázisa, ami még egyszerűbbé teszi a lakosság számára a megfigyelésen alapuló adatszolgáltatást – írja az MTI.

A nemrég lezárult Téli madárles elnevezésű akcióhoz hasonlóan a Gólyales program célja szintén a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak megfigyelésébe, valamint a védelmüket is segítő közösségi adatgyűjtésbe. Az MME 2005-ben indította el az adatgyűjtésre szolgáló honlapját, amely azóta a fehér gólyák fészkeit és költését megfigyelők legfontosabb magyarországi adatforrása lett.

Az adatbázis most egy felhasználóbarát mobiltelefonos applikációval bővült, hogy még könnyebbé váljon az adatszolgáltatás. A Turdus nevű applikáció mellett a gólyákat megfigyelő program internetes böngészőn keresztül is elérhető.

Az új adatbázisban a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetők, vagyis több mint tízezer fészek alapadatához kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni eddig. Az adatbázisok használatát egy videós bemutató is segíti.

A Gólyales mellett hamarosan elérhető lesz a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles elnevezésű program, továbbá a fecskéket is leltárba vevő felület, a Fecskeles. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében, vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik