Tech

Ez lesz a világ leghosszabb kerékpáros alagútja

Vestland fylkeskommune
Vestland fylkeskommune

Hamarosan átadják a norvégiai Bergenben a világ leghosszabb gyalogos- és kerékpáros alagútját – írja az Euronews. A kerékpárral tíz perc alatt átszelhető, 2,9 kilométeres alagutat április 15-én nyitják meg a futók és a biciklisek számára.

Az alagút a délnyugat-norvégiai város Løvstakken hegyén vág át, összekötve Fyllingsdalen és Mindemyren lakónegyedeit. A kerékpárosok a meglévő útvonalakon továbbhaladhatnak Bergen központjába.

Az útvonal teljes hossza – a Fyllingsdalen és a városközpontban található Festplassen között – 7,8 kilométer, ami kerékpárral körülbelül 25 percet vesz majd igénybe. Ez negyed órával rövidebb, mint jelenleg.

Az alagút reggel 5.30 és 23.30 között lesz nyitva, számos biztonsági kamerával felszerelve, a hőmérséklet pedig fix 7 Celsius-fokon lesz tartva. A kerékpárút mellett ráadásul rendszeres vonatközlekedés is lesz, ha inkább a közösségi közlekedést vennék igénybe az áthaladók.

Bár a bergeni kerékpáros alagutat a világ leghosszabbjaként emlegetik, ez nem teljesen igaz. Az egyesült államokbeli Seattle közelében található ugyanis az elhagyatott Snoqualmie vasúti alagút, ami ennél is hosszabb: 3,6 kilométeres. Ez azonban nem direkt biciklis használatra készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik