Tech

Ez a fekete lyuk énekel

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a világűr csendes, pedig a valóságban jelen vannak benne bizonyos zajok, melyek között egészen kivételesek is akadnak. Az űrben alakul ki többek között a legmélyebb ismert zenei hang – írja az IFLScience.

A Földtől mintegy 250 millió fényévre fekszik a Perseus-galaxishalmaz, amely több mint ezer rendszerből áll, hangkeletkezés szempontjából pedig a csoport magjában található galaxis a legérdekesebb. Az NGC 1275 jelű rendszerben egy 340 millió naptömegű szupermasszív fekete lyuk van.

A kozmikus szörnyetegből hatalmas plazmabuborékokat bocsát ki magából az intergalaktikus térbe, ahogy ezek kitágulnak, hullámokat keltenek. Ezen hullámok mintegy 9,6 millió éves periódusa egy zenei hangot, bét produkál.

A hang az emberi fül számára hallhatatlan: egy képzeletbeli zongorán 57 oktávval kellene a középső C alá mennünk, hogy le tudjuk játszani.

A buborékokat a NASA Chandra űrtávcsöve figyelte meg, a struktúrák plazmája ugyanis röntgensugárzást bocsát ki. Az NGC 1275 nem egyszerű kozmikus hullámokat, hanem valóságos cunamikat kelt, amelyek kétszer szélesebbek a Tejútrendszernél.

Az alábbi videóban a NASA munkatársai a fekete lyukról gyűjtött adatok alakították hangokká.

Nem ez a galaxis az egyetlen egyébként, amelynek van „éneklő” szupermasszív fekete lyuka. Az M87-ben is található hasonló, ez az objektum az első fekete lyuk, amelyet sikerült megörökíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik