Tech

Terméketlenséget okozhat az irodai munka

Hinterhaus Productions / Getty Images
Hinterhaus Productions / Getty Images

A munka közbeni fizikai aktivitás jelentős hatással lehet a férfiak spermájának megtermékenyítő hatására. A Harvard Egyetem friss tanulmányából kiderült, hogy a fizikai munkát végző férfiak közel 50 százalékkal magasabb spermaszámot produkáltak, mint az irodai munkát végző társaik – írja az Euronews.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a mozgásszegény életmód negatív hatással lehet a férfiak megtermékenyítő képességére. Ez azért van, mert a testmozgás segít szabályozni a hormonszintet, és kedvezőbb feltételeket teremt a spermiumtermeléshez. Az elmúlt öt évtizedben világszerte közel a felére csökkent a férfiak spermiumszáma, amiért a tudósok szerint a környezeti, étrendi és életmódbeli tényezők lehetnek felelősek.

Eddig azonban a spermaszám csökkenését nem tudták közvetlen párhuzamba állítani az érintettek foglalkozásával.

A friss kutatásban résztvevő 377 férfi – akiknek átlag életkora 36 év volt —, kérdőívet töltöttek ki, amelyben a munkájukkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A felmérés szerint 12 százalék számolt be arról, hogy gyakran emelt vagy mozgatott nehéz tárgyakat a munkahelyén. Mint az eredmények rámutattak, ezeknek a férfiaknak 46 százalékkal volt magasabb a spermiumkoncentrációja és 44 százalékkal nagyobb a spermiumszáma a többi férfihez képest.

A friss tanulmány szerint nem csak a spermiumok száma, de a tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintje is magasabb volt a fizikai munkát végző férfiak esetében. Ennek pedig jelentős szerepe van a libidószintre, valamint az izomtömeg fejlesztésére is. Érdekes megállapítás továbbá, hogy azoknál a férfiak, akik több munkahelyi fizikai aktivitásról számoltak be, a magasabb tesztoszteronszint mellett magasabb ösztrogénszintet is mértek.

Lidia Mínguez-Alarcón, a tanulmány szerzője szerint az új eredmények azt sugallják, hogy a munka közbeni fizikai aktivitás a férfiak reprodukciós potenciáljának jelentős javulását hozhatja el. Ugyanakkor jelezte, mivel az adatok termékenységi kezelést igénylő párok közül kerültek ki, az eredmények nem feltétlenül vetíthetők rá a teljes társadalomra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik