Tech

Mérföldkő: Paksot is lehagyták a hazai napelemparkok

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Ismét rekordot döntött a magyarországi ipari méretű naperőművek termelése. Február 21-én kedden dél körül nagyjából 15 percen át 2030,5 MW volt az 50 kW feletti napelemparkok termelése, ami magasabb, mint a Paksi Atomerőmű 2026,6 MW-os kapacitása, elektromos összteljesítménye – írja a Portfolio. Ebben a lakóházakra felszerelt napelemek által megtermelt energia nincs benne.

Az ezt megelőző napenergia-termelési csúcsot mindössze néhány nappal korábban, 2023. február 10-én regisztrálták. Ekkor 1953 MW-os volt a termelés, a február 21-i rekord 77 megawattal múlta felül a korábbi csúcsot. A rekordban az is szerepet játszik, hogy a Paksi Atomerőmű II. számú blokkján egyébként február 16. óta Tervszerű Megelőző Karbantartást (TMK) végeznek, így a kiadható maximális teljesítmény 1500 MW nagyságrendű.

A következő hónapokban újabb napenergia-termelési rekordok születhetnek majd, mivel a fotovoltaikus kapacitás tovább bővül, és a Nap égen megtett pályája magasabbra kerül. 

Jelentős mérföldkőnek mondható az is, hogy a dél körüli órákban Magyarország importra sem szorult a naperőművek termelésének köszönhetően. Az éves villamosenergia-igénye 25-30 százalékát importból fedező Magyarország ebben az időszakban nettó exportőri pozícióba került, 15 és 355 MW közötti nagyságrendben.

A napenergia súlya a hazai teljes (bruttó) villamosenergia-felhasználásban 2022-ben mégis mindössze 6,73 százalék volt, ami egyébként szintén rekord. Az elmúlt években sok naperőmű épült az országban, és ez a tendencia várhatóan még gyorsulni is fog a következő években.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik